De Ongeduldige, voorkruipende Neanderthalers

Wie kent ze niet? Die grote, ongeduldige Neanderthalers die denken dat ze wel even voor kunnen kruipen. Op het eerste gezicht ziet een perron op een Nederlands treinstation er net zo uit als in Frankrijk, Italië en vele andere Europese landen. Zodra het kikkervolkje de trein in de verte ziet aankomen, verandert het. In een klap. Pats, boem!

De geel-blauwe trein komt het station binnen rijden en iedereen probeert zo dicht mogelijk bij de deuren te komen. Ze kruipen als mieren
op een hoop. Wie het hardst kan duwen. Alle reizigers belemmeren elkaar tijdens het uitstappen. Ze proberen met handen vol bagage binnen te dringen. Niet wachten. Zo hoort dat in Nederland niet. Hier stap je eerst zelf de trein binnen en dat natuurlijk tegen de stroming zwaarbepakte passagiers in.

Colin White en Laurie Boucke schreven in hun boek ‘The Undutchables, Leven in Holland’ enkele wachtregels voor het openbaar vervoer in Nederland:

  1. Of u nu wacht op tram, bus, metro of trein: vorm zodra die aankomt met de andere wachtenden een menigte en blokkeer de deuren, zodat niemand eruit kan. Ga vooral niet uit de weg wanneer de deuren opengaan en mensen naar buiten proberen te komen, want dat zou de procedure aanmerkelijk versnellen. En u zou toch niet willen dat iemand bij het instappen zou kunnen voordringen! Als u daarentegen toevallig een uitstappende reiziger bent, hebt u het volste recht de stomme idioten die u de weg versperren tot in het vierde geslacht te vervloeken. In sommige gebieden kun je het openbaar vervoermiddel alleen betreden via deuren met controleurs ernaast.
    Helaas kun je deze deuren niet als uitgang gebruiken. Deze oplossing van voornoemd probleem zorgt voor chaos buiten én binnen, omdat passagiers als gekken proberen vóór de trein vertrekt de goede deuren te bereiken.

En dan regel 2 die ook u, zeker niet mag vergeten.

  1. In de spits zijn er genoeg mensen met wie u een aanvullende blokkade kunt vormen. Schuifel of sta stil, zodat u iedereen die heeft weten uit te stappen verhindert zich naar de trap of roltrap te haasten. Met dit ‘flipperspel’ scoort u een punt voor iedere keer dat iemand tegen u opbotst, en voor iedereen die door u op welke manier dan ook in zijn bewegingsvrijheid wordt belemmerd.

En oké, voor degenen die zich nu nog geen voorstelling kunnen maken van de blokkades die ontstaan op de Nederlandse perrons. Dat ziet er dus ongeveer zo uit…

Eigen foto. Eindhoven Centraal Station

Wilt u morgen nog met de trein, metro, tram of bus naar het werk?

Getagged , , , , , ,

1 thoughts on “De Ongeduldige, voorkruipende Neanderthalers

  1. Misschien dat het in Limburg anders is, maar in Utrecht en Amsterdam wachten mensen 99 van de 100 keer rustig aan de zijkant tot iedereen het treinstel heeft verlaten..

Plaats een reactie