Nederlanders VS. Pensioenfondsen

De minister van Sociale Zaken, Henk Kamp maakt zich zorgen over de pensioenen in Nederland. Het wordt volgens hem alleen nog maar erger.

Een jaar geleden moesten er al vijf fondsen met 5000 deelnemers de pensioenuitkering korten. Dit keer zijn er ook grote fondsen die moeten gaan korten en dat baart hem zorgen. Onder de pensioenfondsen die nu in de gevarenzone zitten, zijn ook grote fondsen. Op 31 december wordt duidelijk hoeveel pensioenfondsen moeten gaan korten. Voor die tijd kan er volgens minister Kamp nog veel veranderen. Daarna hebben de fondsen nog een jaar tijd om maatregelen te treffen. Als dat niets verandert, moeten ze per april 2013 echt gaan korten. Voor de mensen die al gepensioneerd zijn kan een korting hard aankomen.

De pensioenen zijn de afgelopen jaren namelijk nauwelijks geïndexeerd, dus als het om koopkracht gaat, zijn de gepensioneerden al achteruitgegaan. Zo meldt nu.nl Daarbij worden de inwoners van Nederland ook nog ouder dan ingeschat. Onderstaand tabel van het CBS laat zien in welke mate er vergrijzing optreedt in Nederland.

Aangezien Nederland vergrijst worden er ook steeds meer pensioenen uitgekeerd en dat laat onderstaande tabel zien.

Nederland maakt zich grote zorgen om de pensioenen, maar hoe zit dat nu en waarom maakt iedereen zich eigenlijk zo’n zorgen? Hans Kraayvanger van Buiting en Hurkmans pensioenadviseurs legt het ons uit.

De werkende mensen zetten iedere maand geld aan de kant voor later. Jaren sparen ze voor hun pensioen. Iedereen doet dat bij een ander pensioenfonds. Voorheen dachten mensen dat hun geld veilig was. Iedereen heeft immers pensioenrechten die geregeld zijn in de pensioenwet. Tot voor kort ging iedereen ervan uit dat het pensioenrecht vast stond. Iedereen ging er van uit dat ze sowieso het pensioen kregen waarvoor ze hadden gespaard, maar dat blijkt niet te kloppen. Nu blijkt dat het bedrag waarvoor je lange tijd hebt gespaard kan dalen in waarde. Het gespaarde bedrag staat niet langer vast. Als het pensioen in waarde daalt, noemen ze dat afstempelen. Nu zul je denken, maar hoe kan mijn pensioen afstempelen terwijl ik iedere maand geld aan de kant zet voor m’n pensioen? Dit komt omdat er indirect wordt belegd met het geld wat Nederlanders aan de kant zetten voor later. Als je een vaste baan hebt, begin je met het opbouwen van een pensioen. Iedere maand zet je geld aan de kant. Dat wordt gebruikt om jou later je pensioen uit te keren. Nu kun je jezelf vast en zeker voorstellen dat je op je 40ste nog niet met pensioen gaat. Je moet het zo zien: Je begint met opbouwen van je pensioen als je begint met werken. Als je de pensioenleeftijd hebt bereikt, krijg je het gespaarde pensioen in de volgende jaren uitbetaald. Echter beleggen de pensioenfondsen met jouw geld in de tussen tijd. Voorheen ging dit altijd goed, maar nu gaat het mis. Nederland wordt steeds ouder. Mensen hebben langer een pensioenuitkering nodig en dat geld is er niet. Pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad berekend op een leeftijd van ongeveer 70 jaar. Nu blijkt dat de Nederlandse bevolking ouder dan 70 jaar wordt en dus is er te kort. De mensen die nu voor hun pensioen iedere maand geld aan de kant leggen, lopen als ze zelf met pensioen mogen het risico dat er geen geld is.

De meeste pensioenfondsen gingen ervan uit dat ze iedereen ongeveer tot het 70ste levensjaar moesten uitkeren. Echter worden de mensen nu ouder dan 70 jaar. De mensen die ouder worden, hebben evengoed een pensioenuitkering nodig. Daar waren echter niet alle pensioenfondsen op voorbereid. Dit heeft tot gevolg dat ze nu meer geld uitkeren, dan dat ze binnen hebben gekregen. Duidelijk is dat er bij verschillende pensioenfondsen een fout is gemaakt bij het schatten van de dekkingsgraad. Dat moet nu opgelost worden. De pensioenfondsen die de dekkingsgraad fout geschat hebben zullen moeten korten op het uitkeren van pensioenen. Op 31 december krijgen de pensioenfondsen om wie het gaat, te horen dat ze maatregelen moeten gaan nemen. Daar krijgen ze een jaar de tijd voor. Als er na een jaar nog steeds niets verbeterd is, moeten ze vanaf april 2013 echt gaan korten.

Getagged , , , , , ,

Plaats een reactie