Het CDA oog in oog met Mauro

Het CDA is een christelijke regeringspartij die al enkele tientallen jaren dominant regeert in Nederland. In de afgelopen jaren is het al vaker voor lastige keuzes komen te staan. Enkele tientallen kwesties kwamen voorbij en nu zorgt opnieuw één asielzoeker, genaamd Mauro, voor veel ophef binnen de partij. Mauro zorgt ervoor dat alle CDA’ers in de spiegel kijken. Wie zijn we eigenlijk en waar staan we voor?

Mauro Manuel Bron: Metro Nieuws

Het CDA beleeft een periode van pure horror. Alles begon op 9 juni 2010 toe de partij halveerde in de Tweede kamer. Ze stemden in met een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.  Samen met de VVD en gedoogsteun van de PVV zouden ze het nieuwe minderheidskabinet van Nederland vormen.

Of het een succes zou worden, was toen al de vraag. Ze konden niet meer terug. Er kwam een verdeling over de posten van het nieuwe kabinet en het CDA was de gelukkige. Ze mochten een minister leveren aan het ministerie voor Asiel en Immigratie. Minister Gerd Leers zou de geschikte kandidaat zijn voor deze post. Nadat hij net was gesneuveld als burgemeester van Maastricht was hij de eerste die ‘ja’ zei. Hij beloofde er alles aan te doen om niet te falen. Gedoogpartner Wilders bood direct weerstand. Leers, die al vaker publiekelijk commentaar leverde op Wilders, moest de PVV-leider eerst overtuigen van het feit dat hij deze zware taak op zich kon nemen. Hij moest zich gaan bewijzen. Niet alleen tegenover de CDA-fractie maar ook tegenover de fanatieke en populaire PVV-leider Geert Wilders. Al snel hadden de media door dat CDA een zware tijd tegemoet ging. Het zou de val van het CDA kunnen betekenen.

Leers is degene die binnen het CDA moet beslissen over schrijnende gevallen als het gaat om asielzoekers. En nu is er opeens de zaak Mauro. Een jonge asielzoeker die oorspronkelijk uit Angola komt, wordt binnenkort 18 en moet volgens de Nederlandse wetten terug naar Angola. Het land waar hij vandaan komt én waar hij niemand kent.

Mauro groeide op in het ‘Limburgse’ Oostrum en is daarom het iconische voorbeeld van een asielzoeker waarover Leers moet beslissen. Het CDA wordt als partij op de proef gesteld. De rechtse vleugel van het CDA zal moeten spreken over een ‘Limburgse’ asielzoeker en laat het nu net toevallig zijn dat Leers uit Maastricht komt, Wilders uit Venlo en asielwoordvoerder van het CDA Raymond Knops uit Hegelsom, een klein dorp in de buurt van het Limburgse  Oostrum. Allemaal zijn ze opgegroeid Limburg, dat voor de media bekend staat als meest rechtse provincie van Nederland.

Leers wil Mauro, een jongeman die voorbeeldig ingeburgerd is, terug sturen.  Mauro heeft vrienden in Limburg, gaat naar school in Limburg en spreekt met een zachte ‘G’. Hij woont al 8 jaar in Nederland en kent de Angolese taal niet. De publieke opinie in Nederland vindt het schandalig. Uit de peilingen van Maurice de Hond blijkt dat 70% van de Nederlanders vindt dat Mauro mag blijven. Dat meldt RTL nieuws op haar website.

Tijdens het debat op donderdag 27 oktober zei Leers nog eens dat Mauro terug moet naar zijn geboorteland. Leers wil zich namelijk aan de regels, die hierover zijn afgesproken, houden. Eerder gaf hij aan dat hij in alle hoeken en gaten zou zoeken naar een oplossing. Hiermee gaf hij Mauro nog een beetje hoop. Raymond Knops vindt het ‘onmenselijk’ om Mauro na 8 jaar Nederland uit te zetten. Vandaag wordt er opnieuw gesproken over de zaak Mauro op partijcongres van het CDA en wordt het duidelijk waar de CDA voor staat. Volgt Leers de regels of zijn geweten? Stapt hij zelf op of laat hij het kabinet vallen?

Getagged , , , , , , ,

1 thoughts on “Het CDA oog in oog met Mauro

  1. Derk Lucas schreef:

    Ik stem op Nee, omdat als hij mag blijven het niet eerlijk is voor illegale immigranten die geen pleegouders hebben

Plaats een reactie